• ⇦ Promijeni valutu

Compare Listings

Booking upozorava korisnike u BiH: Nema oglašavanja bez dokaza o registraciji

Booking upozorava korisnike u BiH: Nema oglašavanja bez dokaza o registraciji

Kompanija “Booking.com”, koja olakšava turistima pronalazak smještaja širom svijeta, obavijestila je oglašivače iz Kantona Sarajevo, koji putem njihovog servisa kratkoročno iznajmljuju sobe, stanove ili apartmane, da se više neće moći oglašavati ukoliko ne pošalju dokaz da su registrovali svoje poslovanje.

Oglašivači su dobili email sa zahtjevom za slanje dokaza o posjedovanju dozvole za pružanje usluga kratkoročnog najma, u kojem piše kako je Turistička zajednica KS utvrdila da sobe, apartmani ili stanovi nemaju potrebnu dozvolu i obavijestila ih o tome.

“Kao što vjerovatno znate, lokalne vlasti su povećale nadzor nad nezakonitim smještajnim objektima u skladu sa zakonom. Ovu poruku šaljemo jer je Turistička zajednica KS utvrdila da vaš smještajni objekat ne posjeduje odgovarajuće dozvole za pružanje usluge kratkoročnog najma, zbog čega se smatra nezakonitim. Naša dužnost je garantovati da ‘Booking.com’ ne oglašava nezakonite smještajne objekte na svojoj stranici. Stoga vas molimo da nam u roku od 10 radnih dana dostavite službeni dokaz o posjedovanju valjane dozvole kratkoročnog najma koje su vam izdale lokalne vlasti”, navodi se u emailu.

Vlasnike koji iznajmljuju sobe, stanove ili apartmane kratkoročno i većinom samo u ljetnom periodu, ili i zimskom, zabrinula je ova informacija jer, kako kažu, putem Bookinga dobijaju 70 odsto svojih mušterija.

U roku od dvije sedmice biće skinuti s ovog servisa, što će im nanijeti štetu. Naglašavaju kako ne bježe od svojih obaveza da budu registrovani, ali da su im potrebni dokumenti kao da otvaraju obrt i gotovo 1.500 KM, što je nekima godišnja zarada od najma.

Registracija iznajmljivanja stanova, apartmana i soba u domaćinstvu vrši se putem Službe za privredu opštine Stari grad Sarajevo, a u skladu sa Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti i na osnovu zapisnika opštinske Komisije za utvrđivanje ispunjavanja propisanih uslova za obavljanje određenih djelatnosti.

Po donesenom zapisniku služba donosi rješenje koje se upisuje u registar ugostiteljskih djelatnosti i bazu podataka opštine.

Povezani postovi

Trebinje: Gradi se 600 stanova, i dalje najbrojniji domaći kupci

Svjedoci smo da se u Trebinju gradi punom parom. Osim zatvorenog Olimpijskog bazena, sistema za...

Nastavak čitanja

Dobra vijest za mlade u FBiH koji prvi put kupuju nekretninu

Dobra vijest za mlade koji prvi put kupuju nekretninu. Uskoro će biti operativna nova kreditna...

Nastavak čitanja

Obavljeno 106 kontrola iznajmljivanja “stana na dan”

Republička tržišna inspekcija izvršila je 106 kontrola u vezi sa izdavanjem soba i apartmana po...

Nastavak čitanja

Priključivanje raspravi

*