Compare Listings

Dobra vijest za mlade u FBiH koji prvi put kupuju nekretninu

Dobra vijest za mlade u FBiH koji prvi put kupuju nekretninu

Dobra vijest za mlade koji prvi put kupuju nekretninu. Uskoro će biti operativna nova kreditna linija Vlade FBiH i Union banke. Istraživali smo ko sve ima pravo na ovaj kredit i po kojim uslovima.

Budući bračni par, Anesa i Nihad Kanlić prvo su tragali za zaposlenjem, sada traže stan. Uslovi kreditiranja nisu povoljni kažu, ali sama činjenica da uopšte mogu podići kredit i planirati zajednički život – ohrabruje.

“Ukoliko ste spremni da narednih 20 ili 25 godina života, najboljih godina u braku provedete u skromnim uslovima, da žrtvujete sve to da bi ste riješili stambeno pitanje, ok su, a ako uzmemo u obzir da je većina mladih bez riješenog statusa zaposlenja, to je jako teško”, kaže Anesa Kanlić.

Olakšanje bi mogla biti nova kreditna linija Vlade FBiH i Union banke, vrijedna 20 miliona. Namijenjena pojedincima i bračnim parovima do 40 godina starosti. Maksimalni iznos koji će moći podići je 150.000 KM.

“A ono najvažnije jeste ta povoljna kamatna stopa u iznosu od 2,99 posto, s tim da nije “već od” nego fiksno 2,99 posto tokom cijelog otplatnog perioda kredita, a maksimalni je 20 godina”, ističe Suzana Omeragić, voditelj odjela za marketing i komunikacije.

Nova linija se ne odnosi na već postojeće kredite. Najpovoljnije uslove imat će mladi do 35 godina starosti i oni neće čak plaćati ni obradu kredita.

Od kada je vijest o novoj kreditnoj liniji Vlade FBiH i Union banke objavljena, na vrata ove banke je ušlo i izašlo na destine mladih ljudi. Zanimalo ih je koja je razlika. Primjerice ako podignete 100 hiljada KM kredita na 20 godina, platili bi 58.000 kamate, a po novim uslovima, za 100 hiljada kredita na 20 godina kamata bi bila 32.000. Što znači uštedu po osnovu kamate od 26 hiljada KM.

U ovom slučaju, na podizanje kredita po povoljnijoj kreditnoj liniji, bi mnogi mladi – sačekali.

“Pa naravno da bi se malo strpili, pogledali i jedne i druge uslove, pa odlučili šta je najbolje za nas”, poručuje Nihad Imamović.

A prema najavama iz federalnog ministarstva finansija ne bi trebali čekati dugo. Nova kreditna linija bi mladima trebala biti dostupna već u martu ove godine.

Izvor: N1

Povezani postovi

Više od jedne nekretnine ima 50.748 građana

Podaci iz Fiskalnog registra nepokretnosti potvrđuju da u Republici Srpskoj ima nešto manje od...

Nastavak čitanja

Booking upozorava korisnike u BiH: Nema oglašavanja bez dokaza o registraciji

Kompanija "Booking.com", koja olakšava turistima pronalazak smještaja širom svijeta,...

Nastavak čitanja

Trebinje: Gradi se 600 stanova, i dalje najbrojniji domaći kupci

Svjedoci smo da se u Trebinju gradi punom parom. Osim zatvorenog Olimpijskog bazena, sistema za...

Nastavak čitanja

Komentariši

*