Compare Listings

Dubai dobija rotirajući neboder

Dubai dobija rotirajući neboder

Dubai nikako ne prestaje da nas iznenađuje – ovdje se nalazi najveći tržni centar svijeta, najviša građevina i najveće vještačko ostrvo, ali, po svemu sudeći, njima to nije dovoljno…

2020.godine, ovaj grad, koji je poznat po testiranju granica mogućeg, želi da dobije novu pohvalu, zbog „prvog rotirajućeg nebodera na svijetu“. Dynamic Tower, kako će se ova struktura zvati, djelo je arhitekte Dejvida Fišera, a rotiraće se oko svoje ose kako bi svojim stanarima u svakom trenutku davao mogućnost uživanja u drugačijem pogledu. Planovi za ovu zgradu sa 80 spratova predstavljeni su po prvi put 2008.godine, ali do sada nije rađeno na njima. Fišerovi planovi dozvoljavaju svakom spratu da se rotira samostalno, što će mijenjati i oblik čitave građevine.

Kako kažu iz arhitektonske kompanije koja će raditi na ovom projektu: „Rotirajući neboder će dobijati oblike koje mu postavljaju vrijeme i život, a nikada neće biti isti. Ovo će biti prva zgrada koja će imati četiri dimenzije. Dizajnirana je vremenom, a oblikovana životom“. Vlasnici ovog nebodera će moći da se probude i uživaju u pogledu na izazak sunca, da bi potom, kasnije u toku dana, kroz iste te prozore imali pogled na zalazak. Oni takođe mogu usporavati ili ubrzavati brznu rotiranja svog doma, tako da se njihov pogled može mijenjati u minutima, satima ili dnevno.

Za rotiranje spratova, energija će se prikupljati iz 79 turbina koje će biti horizontalno razmještene između spratova, smanjujući trošak električne energije. Takođe, ovaj neboder će imati solarno mastilo na svom krovu, koje će proizvoditi dodatnu energiju. Tu će biti i stacionarni lift izgrađen unutar centralnog betonskog jezgra zgrade, koji će stanarima davati mogućnost da transportuju i parkiraju svoje automobile nadomak svojih stanova.

Koristeći ranije proizvene jedinice, spratovi ovog nebodera će biti fabrički proizvedeni pre nego što se povežu sa samom građevinom. „Ove jedinice, napravljene od čelika, aluminijuma, karbona i drugih visoko kvalitetnih i modernih materijala biće mehanički instalirane na licu mijesta, a nudiće luksuzne detalje, brzu konstrukciju, mali broj radnika i tako ćemo smanjiti rizik od povreda i same troškove“, rekli su iz arhitektonske kompanije.

Iako nismo baš sigurni koliko bi nam prijao život u stanu koji se konstantno rotira, vjerujemo da bi to bilo veoma interesantno vidjeti. Ipak, tokom prošle godine, sud Dubaija je zaustavio radove na čak 166 projekata. Nadamo se da to neće biti slučaj sa ovim neboderom. Cijena izgradnje nije poznata, a kako saznajemo, cijena jednog stana u ovom neboderu može ići od 4 do 40 miliona dolara.

Pogledajte galeriju:

Nekretnine DANAS

Povezani postovi

Kuće prodaju za jedan evro u “slavnom gradu hrabrog srca”

Ololai je predivni italijanski gradić u planinskoj regiji Barbađia na Sardiniji kojeg je zadesila...

Nastavak čitanja

Selo bogataša koje niko ne napušta: “Ako se odselite, gubite sve!”

Pitanje kako je Huaxi od siromašnog sela došao do svega ovog i dalje je obavijeno velom tajne....

Nastavak čitanja

Zavirite u Flojdovu vilu

Naslovi brojnih novina, magazina i tv specijala sadržali su njegovo ime, zbog borbe visokog...

Nastavak čitanja

Komentariši

*