Compare Listings

Izgradnja najdužeg mosta u Africi

Izgradnja najdužeg mosta u Africi

Već se pisalo o tome kako Nigerija troši  novac na velike infrastrukturalne projekte, a sada se čini da najveći projekat tek dolazi.

Čeka se samo zeleno svijetlo za veliki projekat izgradnje drumskog mosta sa četiri saobraćajne trake, dugog 38 km u najvećem gradu u zemlji,  Lagosu.

Vrijedan 2,7 milijardi dolara Fourth Mainland Bridge, most će biti izgrađen preko Lagos lagune da olakša već zagušeni saobraćaj između ostrva i ostataka velike metropole. S obzirom na činjenicu da je Lagos jedan od najvećih prenatrpanih gradova na svijetu , dom za četvrtinu automobila Nigerije to se čini kao jedno od najboljih rješenja, iako  će to biti skup potez za grad.

Izgradnja mosta se očekuje do kraja 2017, postoje samo problemi oko kuća koje će biti porušene da bi se napravio prostor za gradnju. Procjene kažu između 800 i 3000 stanova, uglavnom neformalno izgrađenih naselja koja su uobičajena u Nigeriji.

Lagos Island se nalazi zapadno od centra Lagosa, za sada postoje tri aktuelna prelaza koja povezuju ostrvo i kopno smjer istok – zapad. Most će ponuditi dobijanje puta sa Lagos Island  sjever – istok i ujediniti  Baiyeku i Langbasa preko lagune.

Kao i mnogi infrastrukturalni projekti u Nigeriji i Fourth Mainland Bridge je bio tema razgovora i pregovora dugi niz godina. Prvi put projekat je spomenut 2003. godine, idejno rješenje zahvaljujući lokalnom studiju  NLÉ Works odobreno je 2008. godine.

NLÉ je poznato ime u svijetu arhitekture, a njen glavni dizajner Kunlé Adeyemi je poznat po svojim inovativnim, pametnim i održivim pristupima arhitekturi , kao što je  Makoko Floating School.

NLÉ’s dizajn je jedan od ambicioznijih planova za Lagos ikada. Sa dva nivoa i u obliku prstena most će zaobilazeći obale Lagos lagune  služiti cijelom gradu.

Što se tiče NLÉ  oni kažu: “Most na dva nivoa neće imati samo  funkciju kao sredstvo za kolski saobraćaj na gornjoj razini, to će stimulirati i smjestiti pešaka, društvene, poslovne i kulturne interakcije na nižem nivou – ‘Lagos Life – u svoj tropski ambijent i nivoa ulice razmjene.

“Fourth Mainland Bridge ili u prevodu “Četvrti kopneni most” sa postojećim putnim mrežama  uspostavio bi primarne obilaznice oko Lagosa. Ova obilaznica će pružiti alternativne saobraćajnice od Lekki do Ikorodu, Ikeja do Ajah, i tako će rasteretiti već postojeći Third Mainland Bridge ili “Treći kopneni most”.

Ako most bude završen kao sto je predviđeno, neće samo biti najduži most u Nigeriji, to će biti  najduži most u  Africi. Trenutno krunu najdužeg mosta drži 6.oktobar u Kairu – Egipat dužine 20,5 kilometara, a Treći kopneni most u Lagosu nalazi se na drugom mijestu i dužine je 10,5 kilometra.

Pogledajte galeriju:

 

 

Povezani postovi

Trebinje: Gradi se 600 stanova, i dalje najbrojniji domaći kupci

Svjedoci smo da se u Trebinju gradi punom parom. Osim zatvorenog Olimpijskog bazena, sistema za...

Nastavak čitanja

Kuće prodaju za jedan evro u “slavnom gradu hrabrog srca”

Ololai je predivni italijanski gradić u planinskoj regiji Barbađia na Sardiniji kojeg je zadesila...

Nastavak čitanja

Novi regulacioni planovi u širem centru Banjaluke

Odjeljenje za prostorno uređenje priprema izmjenu nekoliko regulacionih planova u urbanom dijelu...

Nastavak čitanja

Komentariši

*