Compare Listings

Kako da odaberete prave boje za stan

Kako da odaberete prave boje za stan

Boje su jedan od prajezika ovog svijeta. Preko boja saopštavamo i definišemo sebe i shvatamo šta nam naše okruženje poručuje. Od davnina su se umjetnici, filozofi i naučnici bavili uticajem boja na čovjeka i došli do zaključka da djeluju na tjelesnom i duhovnom nivou.

Kako da odaberete prave boje za stan uredenjeMentalne reakcije na boje naročito su proučavali arhitekte i graditelji od doba baroka. Pokazalo se da boje u velikoj mjeri utiču na to kako neki prostor ili oblik djeluje na čovjeka. Naravno, uticaj koji će boje imati na nas je veoma individualan i odraz je ličnog ukusa, mode i raspoloženja, a često je neposredno i u vezi sa kulturološkim uticajima.

Odabrati boju za dnevni boravak ili cijeli stan možda djeluje lako, jer svako bira prema ukusu, međutim, u nekim slučajevima kombinacija pojedinih kolora može dovesti do toga da prostor djeluje neusklađeno i konfuzno. Nisu sve boje međusobno uklopive, određena kombinacija može da izazove nepoželjno raspoloženje ili da kreira optičku iluziju prostora, vizuelno ga poveća ili smanji.

Posebno treba obratiti pažnju na nekoliko faktora koji utiču na kombinaciju i upotrebu boja u enterijeru: svjetlost i osunčanost prostorije koja se uređuje, jer svijetlim prostorijama mogu prijati umirujuće boje, a neosvjetljenim žive ili smjele kombinacije, koje će prostoriju “osvijetliti”. Veličina prostorije određuje da li će boje biti svjetlije ili tamnije, jer svjetlije boje stvaraju utisak većeg prostora, a tamnije i tople čine da soba djeluje manje nego što jeste.

Boje su danas vrlo snažno komunikaciono oruđe koje se može koristiti da stimuliše na akciju, utiče na raspoloženje i izazove psihološke reakcije. Svaki čovek boje doživljava kao tople (crvena, žuta i narandžasta) i hladne (plava, zelena i ljubičasta), pa se tako bojama može pojačati osjećanje sigurnosti, smirenosti ili poboljšati koncentracija, a može se izazvati i osjećaj depresije, zamora ili nervoze.

Kako da odaberete prave boje za stan uredenje

Tako, na primjer, crvena često ukazuje na opasnost, što izaziva napetost i ubrzava disanje, ali isto tako može povećati i nivo strasti, jer je poznata i kao boja ljubavi, pa se malo crvenih tonova može upotrebiti u spavaćoj sobi. Poznato je i to da crvena povećava apetit, pa se najčešće koristi u kuhinji, kao i narandžasta. Narandžasta stvara osećaj životne radosti i može se koristiti za sve prostorije, jer simbolizuje međuljudske odnose i druženje. Žuta djeluje podsticajno i izaziva radost i veselje, a zid u ovoj boji kreira efekat sunca i vedrine u stanu. Žuta je pogodna za kuhinje, dječije sobe i radne prostore, a vrlo je dobra i za isticanje detalja u stanu, ram za slike, cvijeće, jastuk…

Zelena djeluje opuštajuće i idealna je za odmaranje, sve nijanse ove boje djeluju umirujuće za oči. Najpogodnija je za spavaće i dnevne sobe, a najbolji način je da se kombinuje sa drugim bojama. I plava djeluje smirujuće i podstiče koncentraciju, pa se nježne nijanse koriste za radne prostore djece i odraslih. Umjereni tamniji tonovi u spavaćoj sobi donose mir i poboljšavaju san. S druge strane, je pasivna i hladna boja će osvježiti toplu i osunčanu prostoriju, a u kuhinji može uticati na smanjenje apetita.

Kako da odaberete prave boje za stan uredenje

Ljubičasta je mistična i tajanstvena i uglavnom se koristi za prostore za meditaciju. Spada među najjače boje i treba je pažljivo i umjereno upotrebljavati u enterijeru. Sa bijelom se ne može pogriješiti gdje god da se koristi, jer prostor pretvara u smiren, čist i prozračan ambijent. Pogodna je za sve prostorije, kako za zidove, tako i za namještaj i detalje, a dobro se kombinuje sa svim bojama. Mnogi ljudi crnu povezuju sa negativnim osjećanjem, ali ako se upotrebi na pravi način, prostor dobija sofisticiran i elegantan izraz. Uglavnom se koristi za hodnike i kupatila.

Siva boja nekom djeluje dosadno, dok drugima sofisticirano i elegantno. Siva podstiče kreativnost i razvoj i najbolje je koristiti je u radnom prostoru. Efekat sive boje u enterijeru umnogome zavisi od nijanse koja se koristi, i ako ima previše žutog tona može biti depresivna.

Braon boja i njene nijanse su boje zemlje i prirode, pa zato stvaraju utisak sigurnosti i stabilnosti. Braon je najzastupljenija boja u svim prostorijama u stanu, jer se veoma dobro kombinuje sa svim drugim. Najčešće se kao dominantna javlja u vidu drvenih podova ili namještaja. Ukoliko se koristi previše i u nekoliko nijansi, može izgledati monotono, pa čak i dosadno.

Kako da odaberete prave boje za stan uredenje

Feng Šui

Bijela boja u zapadnoj kulturi simboliše čistoću i nevinost, dok u nekim istočnim zemljama predstavlja znak žalosti. Sa druge strane, ako se odlučite za feng šui palete, to znači da ćete koristiti boje povezane sa stranama svijeta i pet prirodnih elemenata: drvetom, vatrom, vodom, metalom i zemljom.

Izvor: Novosti

Povezani postovi

Milenijalna roze boja novih generacija

Ukoliko pratite dizajnerske trendove, poznato vam je da roze boja posjeduje jako uporište u svim...

Nastavak čitanja

Zavirite u Flojdovu vilu

Naslovi brojnih novina, magazina i tv specijala sadržali su njegovo ime, zbog borbe visokog...

Nastavak čitanja

Staroj nekretnini vratite sjaj bez mnogo ulaganja

Jeftine ideje u uređenju stanova brojnima su primamljive jer pametnim rješenjima izdatak za...

Nastavak čitanja

Komentariši

*