Compare Listings

Kako postići da male prostorije izgledaju veće

Kako postići da male prostorije izgledaju veće

Ako živite u kući ili stanu s malim sobama onda znate i da dekorisanje takvih malih prostorija može biti prava noćna mora ako ne želite da izgledaju kao pretrpana kutija.

Ali, veličina ne bi trebala biti toliko važna ako znate šta radite. Mala prostorija također može izgledati lijepo. Sve što trebate učiniti je da napravite nekoliko kompromisa u svom domu i da ga ukrasite praktično.

 

Riješite se viška stvari

Prije nego krenete s projektiranjem novog izgleda prostorija, napravite čišćenje i riješite se svih nepotrebnih stvari. Oslobodite se svega što niste koristili u posljednjih godinu dana. Sve što želite zadržati, a privremeno vam neće trebati, pohranite nekako izvan vidokruga. Ništa ne čini prostor tjeskobnim i neurednim od gomile nepotrebnih stvari.

 

To važi i za površine zidova

Maknite plakate i slike i usredotočite se možda na samo jednu veliku sliku po sobi. Čim se oslobodite viška stvari prostorija će izgledati prostranija i otvorenija.
Iskoristite maksimalno prirodno svjetlo

Koliko god možete, iskoristite prirodno svjetlo jer je upravo takva svjetlost najbolja za manje prostore. Izbjegavajte pokrivanje prozora teškim i netransparentnim dekorima i zavjesama.

 

Ogledala čine čuda

Ogledala također mogu dodatno osvijetliti malu prostoriju ako im nađete prikladno mjesto. Prostorija će izgledati veće samo se pametno treba poigrati ogledalima.

 

Povežite prostorije

Vizualno ćete povećati dvije manje prostorije ako ih spojite. Naprimjer kuhinja i dnevna soba će izgledati veće ako ih ne dijeli zid. Također, maknite vrata koja vam zapravo ne trebaju, tako ćete još više dobiti na prostranosti.
Pažljivo s bojom na zidovima

Svjetlijim nijansama na zidovima stvara se utisak više otvorenijih i prozračnijih prostorija. Izbjegavajte tapete s uzorcima i radije iskoristite neke efektne naljepnice za zidove.

Izvor: magazin.net.hr

Povezani postovi

Milenijalna roze boja novih generacija

Ukoliko pratite dizajnerske trendove, poznato vam je da roze boja posjeduje jako uporište u svim...

Nastavak čitanja

Zavirite u Flojdovu vilu

Naslovi brojnih novina, magazina i tv specijala sadržali su njegovo ime, zbog borbe visokog...

Nastavak čitanja

Staroj nekretnini vratite sjaj bez mnogo ulaganja

Jeftine ideje u uređenju stanova brojnima su primamljive jer pametnim rješenjima izdatak za...

Nastavak čitanja

Komentariši

*