Compare Listings

Kuće prodaju za jedan evro u “slavnom gradu hrabrog srca”

Kuće prodaju za jedan evro u “slavnom gradu hrabrog srca”

Ololai je predivni italijanski gradić u planinskoj regiji Barbađia na Sardiniji kojeg je zadesila sudbina mnogih sela i gradova ne samo u Italiji već širom Evrope i svijeta.

U samo nekoliko decenija populacija se gotovo prepolovila, pa tako sada ulicama ovog grada šeta nešto malo više od 1.000 mještana. Ali čini se da tako ipak neće biti još dugo.

Gradske vlasti su se ozbiljno posvetile rješavanju ovog problema i sa gradonačelnikom na čelu pokrenule projekat prodaje napuštenih nekretnina u 2017. godini po vrlo povoljnoj cijeni od samo jednog evra.

Većina nekretnina, bez obzira na svoje loše stanje i potrebna ulaganja, već su prodate a gradonačelnik naglašava da je dobio više od 100 ponuda za kupovinom iz svih dijelova svijeta, uključujući Rusiju i Australiju.

“Moja misija je da spaim našu tradiciju, očuvam je od propasti i zaborava”, kaže gradonačelnik Efisio Arbau i dodaje:

“Ponosimo se našom snagom. Oduvijek smo bili jaki ljudi i nećemo dozvoliti da naš grad umre, propadne”.

Kuće koje su odlaskom porodica i mladih već godinama napuštene, prodaju se po cijeni od jednog evra. Ove tradicionalne kućice u planinskoj oazi su u jako lošem stanju, pa se očekuje da ih njihovi novi stanari obnove u roku od tri godine, što bi moglo da ih košta oko 20.000 evra.

Ololai je nekada bio prijestonica pokrajine Barbađia, a danas je ostao netaknut i autentičan dio Sardinije. Nekada svakodnevnu vrevu  na ulicama zamijenila je tišina koja je ostala nakon što su porodice i mladi napustili mjesto i otišli da žive u obližnje veće gradove.

Preživjeli su ipak neki tradicionalni zanati i načini života. Lokalni pastir tako i dalje pravi vrhunski ovčji sir, “Casu Fiore Sardo”, po kojem je ovaj dio Sardinije i postao poznat.

Slavni grad hrabrog srca

Govoreći o slavnoj prošlosti grada, koji je ime dobio po bojnom uzviku ‘alalé’ i s nadom da će im njihova snaga pomoći i u ovom slučaju,  gradonačelnik se prisjeća legendi o vatrenom kralju Duks Ospitoneu koji je ujedinio sva zaraćena plemena.

“Naši preci nikada se nisu pokorili rimskim osvajačima, koji su nas nazivali barbarima”, naglašava  Arbau i dodaje:

“Mi smo i dalje sinovi Hrabrog srca!”.

Slikovite gradske kućice napravljene su od tipične i tradicionalne sive granitne stijene koja se može pronaći na obližnjim planinskim vrhovima.

Penzinisani građevinar Vito Kasula bio je među prvima koji je postao ponosni vlasnik dvospratnice koju je platio manje od jednog kapućina. Obnovio je kuću koristeći ekološki prihvatljive materijale. Zadržao je izvorni izgled i oblik kuće, i restaurirao stari namještaj.

“Živjeli smo blizu ovog grada i često smo ga posjećivali. Nakon što smo vidjeli oglas u novinama odmah smo odlučili zgrabiti ovu priliku”, kaže Kasula i dodaje da ih je u selo privukao ugodan i miran život te izgled sela kao iz nekih davnih dana.

Život u njemu preporučuje svima koji su se razboljeli od stresa i života u velikim užurbanim gradovima.

“Čist zrak bez imalo zagađenja, predivan krajolik i pogled imaju gotovo iscjeliteljsku moć. Otkad živim ovdje ništa me više ne boli, ni koljena ni leđa”, kaže Kasula.

Gradonačelnik se nada da će izgradnja kuća, tj. njihova obnova, oživjeti ekonomiju grada i stvoriti nove poslove. A sada je već oživjela mještane koji su poznati po svojoj ljubaznosti, odličnoj kuhinji s mnogobrojnim delicijama i zanimljivim običajima.

“Stanovnici su otvoreni i prijateljski raspoloženi pa se osjećamo kao da smo na domaćem terenu. Časte nas stalno i pozivaju na ručkove i večer”, dodaje Kasula.

Domaći specijaliteti uključuju tradicionalni pane vratau, izrađen od slojeva ravnog crvenog carasau hljeba natopljenog vodom, umakom od paradajz, poširanim jajima i ribanim domaćim ovčjim sirom.

Tu je i pistidu, poznata jesenja torta napravljena od kave, badema, orašastih plodova, lješnika, griza, grožđica itd.

Znatiželjnici će kroz šetnju gradom upoznati ljepote otvorenih dvorišta u kojima mogu vidjeti štale ali i stare taverne koje nude dobro vino, šunku, sir i ostale delicije.

“Moramo kuće naših baka i naš grad podići iz mrtvih”, zaključuje gradonačelnik i poziva sve da ih posjete.

Ololai redovno privlači turiste koji uživaju u miru, šetnji i ljepoti krajolika. U blizini je planinski vrh od 1.200 metara Nodu de S’Aschisorgu s kojeg puca prekrasan pogleda na ostrvo sa svim ljepotama koje okružuju ovaj grad, jezerima, rijekama, zaštićenim parkovima, šumama itd.

Iako je daleko od luksuznih plaža, samo sat vremena vožnje dijeli vas od veličanstvenih klifova Kala Gonone koji oduzimaju dah s prekrasnim morskim pećinama idealnim za ronjenje i istraživanje mora.

U ljepotama ovog grada trenutno uživa i grupa holandskih porodica, ponosnih vlasnika kuća s čijom će obnovom započeti u martu. A u svemu im pomažu prijateljski mještani koji im dobrodošlicu poželjeti domaćim sirom i raznim delicijama.

Izvor: Expres hr

Povezani postovi

Selo bogataša koje niko ne napušta: “Ako se odselite, gubite sve!”

Pitanje kako je Huaxi od siromašnog sela došao do svega ovog i dalje je obavijeno velom tajne....

Nastavak čitanja

Zavirite u Flojdovu vilu

Naslovi brojnih novina, magazina i tv specijala sadržali su njegovo ime, zbog borbe visokog...

Nastavak čitanja

Nevjerovatna kuća na morskoj litici

Bračni par htio je ekstravagantnu vikendicu, a australski arhitektonski studio osmislio im je...

Nastavak čitanja

Komentariši

*