Compare Listings

Moskva bilježi rekordan rast u 2016. godini

Moskva bilježi rekordan rast u 2016. godini

Najnoviji podaci sa ruskog tržišta nekretnina kazuju da je u zadnja tri mjeseca 2016. potražnja za stanovima u glavnom gradu Moskvi porasla za 37,5 % , što je najveći rast u istoriji tržišta. 

Ovu jaku završnicu na kraju godine su pomogla i četiri velika projekta koja dolaze na tržište, uključujući i 340 stana Barbaris na sjeveru Moskve.

Porast prodaje stanova se desila zahvaljujući stabilnom tržištu. Nakon 18 mjeseci bolnog rasta, kamatna stopa se ustabilila pa ruski kupci mogu lakše priuštiti nove domove. Ruske banke su takođe pomogle lansirajući povoljnije kredite, na primjer Sberbank jedna od najvećih banaka u Rusiji nudi 0,5 % kamatnu stopu za nove stanove izgrađene u 18 okrugu Rusije. Ovo je stimulativna izgradnja modernih stambenih blokova i takođe potražnja za materijalima za gradnju. Uvoz je uvijek formirao veliki dio građevinskog sektora u Rusiji, a uz mirnije uslove, građevinare i arhitekte zemlja ponovo može potražiti u inostranstvu.

Nakon teškog perioda u građevinskom sektoru, u poslednje vrijeme stanje je stabilno. Broj zgrada završenih na godišnjem nivou je porasla za 16 % u odnosu na 2014. godinu, a ovi najnoviji podaci potražnje iz glavnog grada pokazuju ruski oporavak na tržištu nekretnina. Niz poreskih olakšica koje je vlada odobrila krajem 2016. znači i jaču stambenu gradnju u glavnom gradu.

Podmlađivanje stambenog tržišta u Moskvi je dobra vijest za rusku građevinsku industriju, koja nastavlja stabilan oporavak nakon nekoliko teških godina. U planu su veliki projekti poput proširenja moskovskog metroa, a tu je i “Nova Moskva” ogroman poduhvat koji će udvostručiti granice grada Mokve, gdje će na 60 miliona kvadratnih metara niknuti novi stmbeni objekti do kraja 2030. godine.

Nekretnine DANAS

 

Povezani postovi

Kuće prodaju za jedan evro u “slavnom gradu hrabrog srca”

Ololai je predivni italijanski gradić u planinskoj regiji Barbađia na Sardiniji kojeg je zadesila...

Nastavak čitanja

Selo bogataša koje niko ne napušta: “Ako se odselite, gubite sve!”

Pitanje kako je Huaxi od siromašnog sela došao do svega ovog i dalje je obavijeno velom tajne....

Nastavak čitanja

Zavirite u Flojdovu vilu

Naslovi brojnih novina, magazina i tv specijala sadržali su njegovo ime, zbog borbe visokog...

Nastavak čitanja

Komentariši

*