Compare Listings

Najpoznatije regionalne arhitekte u timu za novi izgled Banjaluke

Najpoznatije regionalne arhitekte u timu za novi izgled Banjaluke

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić dostavio je gradskom parlamentu prijedlog za imenovanje Savjeta za izradu urbanističkog plana, na čelu sa gradskim arhitektom Ivanom Raškovićem. U tim bi, osim njega, trebalo da uđu i neki od najpoznatijih regionalnih arhitekata.

Prema prijedlogu, Savjet bi trebalo da broji 17 eminetnih stručnjaka iz raznih oblasti, koji će pomoći prilikom predstojeće izrada urbanističkog plana. Ovaj plan bi trebalo da definiše izgled Banjaluke za narednih 20 godina, koliko je rok trajanja ovog dokumenta.

Pridajući veliki značaj izradi ovog dokumenta, gradonačelnik Radojičić predložio je da u Savjet uđu poznati stručnjaci iz BiH, ali i zemalja regiona. Tako bi se, između ostalih, u ovom timu trebalo da nađu aktuelni gradski arhitekta Ljubljane Janez Koželj, dekan beogradskog Arhitektonskog fakulteta Vladan Đokić, jedan od najpoznatijih hrvatskih arhitekata Krešimir Rogina, kao i bivši dekan Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Branko Stanić.

Osim njih, u Savjetu će, po prijedlogu, biti stručnjaci raznih profila, i to Brankica Milojević, dekan banjalučkog AGGF-a, Milenko Stanković, bivši dekan AGGF-a, Aleksandar Seizović iz Ministarstva građevinarstva Srbije, Petar Vasiljević, mašinski inženjer, Ljiljana Došenović, inženjer pejzažne arhitekture, Vladimir Đorđić, Radoslav Gajanin, profesor banjalučkog Medicinskog fakulteta, Gordana Glogovac, tehnički direktor Vodovoda, Goran Trbić, dekan PMF-a, Nikola Stupar, Gordana Rokvić iz Ministarstva poljoprivrede i Igor Kuvač, arhitekta i predsjednik Istraživačkog centra “Prostor”.

Gradonačelnik Radojičić naglasio je da se gradske vlasti pripremaju da uđu u izradu novog urbanističkog plana, pošto je aktuelni plan star više od četiri decenije. On je ukazao da je postupak za izradu novog urbanističkog plana započet još 2014. godine, te je nedavno poništen, poslije trogodišnjeg žalbenog postupka jednog od učesnika tendera.

– Novi Savjet treba da utvrdi smjernice za izradu urbanističkog plana na osnovu čega će biti raspisan međunarodni tender za izradu tog dokumenta. Savjet će biti okupljen oko novog gradskog arhitekte, a radi se o ljudima koji su poznati i u našim granicama, ali i regionu. Time želimo da poručimo da se radi o izuzetno važnom poslu pri čemu nam je jako potrebno ne samo mišljenje Banjalučana, nego i stručnjaka iz drugih gradova. Naprosto, želja je da Banjaluka i u tom smislu izraste u regionalni centar, definišući njen izgled za naredne dvije decenije – kazao je Radojičić.

Izvor: Agencije

Povezani postovi

Više od jedne nekretnine ima 50.748 građana

Podaci iz Fiskalnog registra nepokretnosti potvrđuju da u Republici Srpskoj ima nešto manje od...

Nastavak čitanja

Booking upozorava korisnike u BiH: Nema oglašavanja bez dokaza o registraciji

Kompanija "Booking.com", koja olakšava turistima pronalazak smještaja širom svijeta,...

Nastavak čitanja

Trebinje: Gradi se 600 stanova, i dalje najbrojniji domaći kupci

Svjedoci smo da se u Trebinju gradi punom parom. Osim zatvorenog Olimpijskog bazena, sistema za...

Nastavak čitanja

Komentariši

*