Compare Listings

Narodno pozorište Sarajevo dobija malu scenu i objekat za smještaj gostujućih glumaca – Projekat vrijedan 7 mil KM (FOTO)

Narodno pozorište Sarajevo dobija malu scenu i objekat za smještaj gostujućih glumaca – Projekat vrijedan 7 mil KM (FOTO)

Pozorišni glumci u Sarajevu uskoro će dobiti bolje uslove za rad. Prema projektu iza koga stoji Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, na prostoru sadašnje radionice Narodnog pozorišta, na Skenderiji u sarajevskoj općini Centar, planirana je izgradnja novog objekta sa malom scenom do 250 sjedišta.

U okviru zgrade bila bi i savremeno opremljena radionica za izradu scenografija, kao i smještajni kapaciteti za gostujuće ansamble. Prema riječima direktorice Narodnog pozorišta Sarajevo, Marijele Hašimbegović, hotelski objekat sa 80 ležajeva znatno bi smanjio trškove gostujućih anasambala i omogućio dolazak eminetnih svjetskih umjetnika.

Hašimbegović očekuje da bi za tri godine mogle da se završe sve potrebne faze radova.

– U toku su pregovori sa potencijalnim investitorima, kao i pripreme za izradu izvedbenog projekta. Ovo su samo dodatni sadržaji koji će obogatiti naš rad produkcijski, a u isto vrijeme će pomoći stvaranje boljih uslova za rad na velikoj pozornici Narodnog pozorišta koji se odražava rasterećenjem obima posla. Ne smijemo zaboraviti specifičnost rada našeg pozorišta koji djeluje u sastavu tri umjetnička segmenta drame, opere i baleta – kaže Hašimbegović za portal eKapija.

Površina zatvorenih prostora zgrade prema projektu iznosi oko 4.200 m2, a neto površina otvorenih prostora oko 1.100 m2, dok je vrijednost cjelokupne investicije 7 mil KM.

Za lokaciju na kojoj se gradi buduća scena sarajevskog pozorišta, naša sagovornica kaže da je uvijek bila posebna inspiracija rediteljima.

– Oni su često režirali i stvarali u ovom prostoru. Posljednja takva produkcija je predstava ‘Antigona 2000 godina poslije ‘ koja se posljednji put igrala u junu ove godine.

Direktorica Narodnog pozorišta kaže da nakon izgradnje planiranih sadržaja očekuju značajne pomake u produkciji.

– Očekujemo i velike uštede po pitanju troškova koje imamo za gostujuće umjetnike, razvoj u pravcu samoodrživosti objekta koji se odnosi na najam smještajnog kapaciteta trećim licima, bolje uslove za rad u našim radionicama i na kraju očekujemo da ćemo dobiti još jedan poseban centar kulturnih dešavanja.

Osim toga, ova investicija bi trebalo da doprinese bogatijoj kulturnoj sceni Sarajeva, i generalno Bosne i Hercegovine.

– Ulaganje u kulturu znači poticanje novih radnih mjesta i poboljšanja opšte kvalitete života. Ovim aktivnostima dokazujemo da smo spremni ići korak dalje i da ovakvim odnosom prema kulturi dokazujemo da smo spremni mijenjati se u pozitivnom pravcu i na ovaj način značajno utičemo na lokalni ekonomski razvoj i ulažemo u kulturni kapital koji akumulira sve kulturne vrijednosti – navodi Hašimbegović.

Idejni projekat male scene sa smještajnim i drugim pretećim kapacitetima radio je prof. Adnan Pašić sa Instituta za arhitekturu, urbanizam i prostorno planiranje. Dio radova će finansirati Kantonalno ministarstvo za kulturu i sport, a dijelom potecijalni investitori.

Pogledajte galeriju:

Izvor: ekapija

Povezani postovi

Trebinje: Gradi se 600 stanova, i dalje najbrojniji domaći kupci

Svjedoci smo da se u Trebinju gradi punom parom. Osim zatvorenog Olimpijskog bazena, sistema za...

Nastavak čitanja

Novi regulacioni planovi u širem centru Banjaluke

Odjeljenje za prostorno uređenje priprema izmjenu nekoliko regulacionih planova u urbanom dijelu...

Nastavak čitanja

Najpoznatije regionalne arhitekte u timu za novi izgled Banjaluke

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić dostavio je gradskom parlamentu prijedlog za imenovanje...

Nastavak čitanja

Komentariši

*