Compare Listings

Deo Šumadije

Vencane, Arandjelovac Municipality, Sumadija Administrative District, Central Serbia, Serbia
25,000 KM/EURA

Opis

Venčane, nedaleko od Arandjelovca – seosko domaćinstvo na prodaju, veličine 3.75 ha.

Ima trošnu kuću sa podrumom od 100-tinak kvadrata i nanju štalu, struju i bunarsku vodu. Imanje se sastoji od njive i šume od 50ari, nedaleko od asfalta i makadmskim putem do imanja. Selo ima osnovnu školu, crkvu, poštu, ambulantu, pekaru, prodavnicu, mlin… Prodajna cena ovog domaćinstva je 25.000 evra

Venčane pripada opštini Arandjelovac, i geografski je najsevernija tačka Šumadije. Spada medju najveća sela opštine — i po broju stanovnika, i po površini. Venčane zauzima površinu od 27km2.

Venčane se nalazi na 60 kilometara južno od Beograda i 16 kilometara severno od Arandjelovca. Iz Beograda u Venčane vode putevi Beograd—Sopot—Arandjelovac i Beograd—Barajevo—Arandjelovac. Oba puta su asfaltirana na deonicama Sopot—Venčane i Barajevo—Venčane.

Selo se na severu graniči sa selom Drlupa koje pripada opštini Sopot i beogradskom okrugu, na istoku sa Ranilovićem opštine Arandjelovac, na jugu sa selima Darosava i Misača, koja takodje čine opštinu Arandjelovac, a na zapadu sa selima Prkosava i Rudovci beogradske opštine Lazarevac i arandjelovačkim selom Tulež.

Naseljeno je još sredinom 18. veka i postojalo kao malo usputno mesto, budući da je kroz njega prolazio turski drum BeogradPrizren. Ovaj drum je iz Beograda vodio preko kosmajskih sela, pa je kroz Venčane i Misaču izbijao na Rudnik

Postoje dva predanja koja se tiču imena sela. Prema prvom, selo je dobilo ime zbog toga što se u njemu, u maloj crkvi brvnari u šumi, venčao Prota Mateja Nenadović. Drugo pak kaže da je u selu nekada prenoćio kralj Stefan Prvovenčani, te je od njegovog nadimka i selo ponelo ime.

Ime koje je najverovatnije nosilo selo do Karadjordjevog vremena, bilo je Topli Dol. Kao takvo, bilo je deo najpre Rudničke nahije u sklopu Otomanskog carstva, a kasnije i deo Karadjordjeve Srbije.

Selo kakvo danas postoji nastalo je na obe strane reke Turije, po pobrdju i u ravnici koju reka stvara. Reka Turija najveća je voda u selu. Budući da se uliva u Kolubaru, koja odlazi u Savu, Turija pripada crnomorskom slivu. Najveći deo sela koristi bunarsku vodu kao pijaću. Bunari u Venčanama ne presušuju.

U Venčanima, kao i u ostalim delovima Šumadije, vlada umereno-kontinentalna klima. Obiluje šumama i livadama, čiji je najveći deo u privatnom vlasništu. Preovladjuju širokolisne listopadne šume umerenih predela, sa bukvom, hrastom, javorom, brezom, jasenom, brestom i bagremom. U šumama se može sresti veliki broj životinja: srndać, srna, lisica, divlja svinja, jazavac, veverica, zec i tvor. Najbrojnije ptice su golubovi, vrapci, svrake, kosovi, jastrebovi, prepelice i fazani, a od ređih su to senice, kukavice i sove.

Venčane su nedaleko od planine Bukulja (696m), koja je srce Šumadije. Ova planina je nekada predstavljala južnu granicu do koje se prostiralo Panonsko more, i jedno od njegovih mnogobrojnih ostrva. Sa nje se kao na dlanu vidi skoro pola Srbije i njene prelepe  planine Avala, Kosmaj, Rudnik, Suvobor, Maljen, Ovčar i Kablar.

Mi svi sanjamo neke magične ružičnjake tamo negde iza horizonta, sad imate priliku da uživate u ružama koje će cvetati svakog dana pod vašim prozorima.’

  • Adresa: Vencane, Arandjelovac Municipality, Sumadija Administrative District, Central Serbia, Serbia
  • Grad: Arandjelovac Municipality
  • Država: rs

Prednosti

Detalji

Osvježeno 24 Maja, 2020 u 2:39 pm

  • Šifra nekretnine: 26744
  • Cijena: 25,000 KM/EURA
  • Površina nekretnine: 100 m²
  • Površina placa 37500 m²
  • Vrsta nekretnine: Farme
  • Status nekretnine: Prodaja

Pregledi

Kontakt info

Natallija
Natallija
064 123 4397

Upit za ovu nekretninu

Slične nekretnine

Zemljište kod Kosmaja

Mirosaljci, Миросаљци, City of Belgrade, Central Serbia, Serbia

Farme

Natallija

1 sedmica ranije

Farme

1 sedmica ranije

Kreveti: 2Kupatila: 2m²: 1300

Farme

nikolic.dusan998

5 dana ranije

Kreveti: 2Kupatila: 2m²: 1300

Farme

5 dana ranije

Zemljiste/ Farma / Imanje

Lohovo, Bosna i Hercegovina

Kreveti: 2Kupatilo: 1m²: 120

Farme

ErkoS

2 godine ranije

Kreveti: 2Kupatilo: 1m²: 120

Farme

2 godine ranije

600,000 KM
seocko domacinstvo

Kreveti: 4Kupatilo: 1m²: 1601

Farme

nedjodada

5 mjeseci ranije

600,000 KM

Kreveti: 4Kupatilo: 1m²: 1601

Farme

5 mjeseci ranije


Njiva i šuma pod Kosmajem

PRETHODNA NEKRETNINA

Njiva i šuma pod Kosmajem

SLEDEĆA NEKRETNINA

Zemljište pod Kosmajem

Zemljište pod Kosmajem