Compare Listings

Obavljeno 106 kontrola iznajmljivanja “stana na dan”

Obavljeno 106 kontrola iznajmljivanja “stana na dan”

Republička tržišna inspekcija izvršila je 106 kontrola u vezi sa izdavanjem soba i apartmana po principu “stan na dan” kojima je utvrđeno da su 54 subjekata registrovana za obavljanje ove djelatnosti, a za 16 subjekata je ostavljen rok za registraciju, rečeno je Srni u Inspektoratu Republike Srpske.

U toku kontrola i nakon sprovedenog nadzora 24 stranke su u potpunosti odustale od iznajmljivanja, dok je u 12 slučajeva utvrđeno da brojevi navedeni u oglasima nisu aktivni i da posredstvom njih nije moguće izvršiti rezervaciju apartmana.

Pojačan nadzor je izvršen proteklih dana s ciljem suzbijanja obavljanja neregistrovane djelatnosti pružanja usluga smještaja.

Iz Inspektorata navode da cilj inspekcije nije kažnjavanje već registracija i legalizacija subjekata, s obzirom da su stvorene zakonske pretpostavke za pružanje ovakvih vrsta ugostiteljskih usluga.

U prošloj godini je objavljen novi Zakon o ugostiteljstvu kojim je propisano da pojedine vrste ugostiteljskih usluga može pružati i fizičko lice koje nije registrovano kao preduzetnik.

Fizičko lice može da obavlja ugostiteljske usluge smještaja u apartmanu, kući za odmor i sobi za iznajmljivanje bez registracije, ali pod uslovom da zaključi ugovor o pružanju usluga sa turističkom organizacijom, turističkom agencijom ili drugim pravnim licem koje obavlja ugostiteljsku ili turističku djelatnost.

To lice je obavezno da ugovor o pružanju usluga dostavi Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge radi njegovog evidentiranja.

Iz Inspektorata pozivaju fizička lica koja pružaju ovakve usluge da ne čekaju dolazak inspektora, već da samostalno pokrenu proceduru legalizacije, jer će inspektori preduzimati sve raspoložive mjere da bi suzbili neregistrovano obavljanje djelatnosti koje predstavlja nelojalnu konkurenciju subjektima koji legalno rade i izmiruju obaveze prema radnicima i državi.

Izvor: Srna

Povezani postovi

Više od jedne nekretnine ima 50.748 građana

Podaci iz Fiskalnog registra nepokretnosti potvrđuju da u Republici Srpskoj ima nešto manje od...

Nastavak čitanja

Booking upozorava korisnike u BiH: Nema oglašavanja bez dokaza o registraciji

Kompanija "Booking.com", koja olakšava turistima pronalazak smještaja širom svijeta,...

Nastavak čitanja

Trebinje: Gradi se 600 stanova, i dalje najbrojniji domaći kupci

Svjedoci smo da se u Trebinju gradi punom parom. Osim zatvorenog Olimpijskog bazena, sistema za...

Nastavak čitanja

Komentariši

*