Compare Listings

Selo bogataša koje niko ne napušta: “Ako se odselite, gubite sve!”

Selo bogataša koje niko ne napušta: “Ako se odselite, gubite sve!”

Pitanje kako je Huaxi od siromašnog sela došao do svega ovog i dalje je obavijeno velom tajne. Stanovnici o svom bogatstvu ne govore i ono se smatra tajnom, a pristup medijima prilično je ograničen.

Zašto se ne napušta? Jednostavno, ako ga napustite, gubite sve što ste stekli, tako da je život u ovom selu doslovno život u zlatnom kavezu…

Kinesko selo Huaxi, smješteno u pokrajini Jiangsu, potpuno opravdano nosi naziv “Selo bogataša”. Neboder na 72 sprata, helikopteri na nebu, tematski park i luksuznih vila na bacanje, neobičnije selo na cijelom svijetu zasigurno ne postoji.

Svaki od 2 hiljade stanovnika, koliko ih ovdje službeno živi, ima više od 143 hiljade dolara na bankovnom računu i živi u vili. Zapravo, svi žive u potpuno identičnim vilama.

Ali, postoji i kvaka. Ako selo napustite i odlučite se preseliti negdje druge, gubite sve što imate na bankovnom računu i, naravno, vilu pa zbog tog pravila gotovo niko ne smije napustiti zlatno selo jer će ostati bez ičega i završiti na ulici. Spomenimo još i da većina stanovnika radi sedam dana u sedmici pa se postavlja pitanje gdje uopšte mogu potrošiti sav taj novac? Očito samo u Huaxiju.

Selo bogataša koje niko ne napušta: "Ako se odselite, gubite sve!" zanimljivosti

Prije 30-ak godina ovo je selo bilo samo jedno od siromašnih kineskih sela, s populacijom od 600-tinjak stanovnika. No tad se ukazao visoki partijski dužnosnik Wu Renbao i donio plan koji je trebao donijeti prosperitet selu. Uskoro je osnovao nekoliko firmi i od siromaha učinio bogataše.

Mediji su se za Huaxi zainteresovali 2004., kad je objavljeno kako stanovnik sela godišnje u prosjeku zaradi gotovo 18 hiljada dolara, što je znatno veći iznos od onog koji možete zaraditi u drugim kineskim pokrajinama.

Kako bi pokazali snagu sela, 2011. vlasti su izgradile fascinantan neboder na 72. sprata, za čiju je izgradnju potrošeno 430 miliona dolara. Visina je nebodera 328 metara, čime je, poređenja radi, za 4 metra viši od Eiffelova tornja.

Jasno, selo ima i prijevozno preduzeće. Ali ono, kako bi očekivali, ne prometuje kopnom, već nebom. Naime, za prijevoz stanovnika koristi se helikopter, pa tako stanovnici u okolnim gradovima.

Tu je i veliki tematski park u kojem se nalaze replike slavnih građevina, kao što su Kineski zid i Zabranjeni grad.

Pitanje kako je Huaxi od siromašnog sela došao do svega ovog i dalje je obavijeno velom tajne. Stanovnici o svom bogatstvu ne govore i ono se smatra tajnom, a pristup medijima prilično je ograničen. Novinari ovdje ne mogu stupiti nogom prije odobrenja lokalnih vlasti.

Takođe, klubovi i barovi ne postoje pa se na kraju postavlja pitanje kakav je doista život u ovom prebogatom, misterioznom, selu.

Kako selo izgleda, pogledajte u kratkom videu. 

Povezani postovi

Kuće prodaju za jedan evro u “slavnom gradu hrabrog srca”

Ololai je predivni italijanski gradić u planinskoj regiji Barbađia na Sardiniji kojeg je zadesila...

Nastavak čitanja

Zavirite u Flojdovu vilu

Naslovi brojnih novina, magazina i tv specijala sadržali su njegovo ime, zbog borbe visokog...

Nastavak čitanja

Nevjerovatna kuća na morskoj litici

Bračni par htio je ekstravagantnu vikendicu, a australski arhitektonski studio osmislio im je...

Nastavak čitanja

Komentariši

*