Compare Listings

Zapanjujući hram Južne Amerike – inovacija godine

Zapanjujući hram Južne Amerike – inovacija godine

Bahá’I Temple u Južnoj Americi dobio je prestižnu nagradu za inovaciju u arhitekturi od Kraljevskog arhitektonskog instituta Kanada (RAIC) za 2017. godinu. 

Ova kupola, koja je vjerski objekat nalazi se u podnožiju Anda, u neposrednoj blizini glavnog grada Čilea – Santiago. Kanadski arhitekta Hariri Pontarini stoji iza ovog nagrađivanog dizajna, a studio koristi brojne metode da završi gotov proizvod.

Svi njihovi napori koluminiraju u spektakularnu vijersku građevinu, uokvirenu sa devet staklenih velova otvorenog prostora za najviše 600 posjetitelja.

Projektovanje i izgradnja takve strukture se ne događa preko noći. Za  Bahá’I Temple je trebalo četrnaest godina prije neko što je završen 2016 godine.

“Uspješno rješavanje takvih projekata, je ostavština za sve buduće generacije i za ovu profesiju”, rekao je tročlani žiri koji je dodijelio nagradu.

“Saradnja između lokalnog i međunarodog tima dobavljača, konsultanata i fabrika je pokazala kako se sve radi u složenom, globaliziranom okruženju koje zahtijeva sofisticirano korištenje  softvera, komunikacija i izradu softverskih alata”, napisali su.

Kako se nalazi u zoni zemljotresa, napravljen je tako da izdrži ekstremne zemljotrese i vijetar. Krila strukture se sastoje od hiljadu pojedinačno projektovanih dijelova čelika i čvorne veze. Svako od krila počiva na betonskim stubovima na seizmičim ležajevima, tako da u slučaju zemljotresa, zgrada može  da apsorbuje šok.

Materijal za izgradnju je proizveden u više zemalja koje koriste naprednu tehnologiju izrade, a zatim je dopremljen i sastavljan na licu mijesta. Čelična nadgradnja je na primjer napravljena u Njemačkoj na CNC plazma rezanje i 5-osi CNC glodalici.

“Veoma sam srećan zbog ove nagrade,” Siamak Hariri, rekao je glavni partner Hariri Pontarini je u RAIC saopštenju. “Izgradili  smo  sveti prostor, mjesto obožavanja koji je atraktivan, otvoren, i poziva ljude svih vjera ili uopšte. Inovacija je u središtu projekta, nagrada je svjedočanstvo duboke saradnje doslovno stotine ljudi.”

 

Nekretnine DANAS

Povezani postovi

Kuće prodaju za jedan evro u “slavnom gradu hrabrog srca”

Ololai je predivni italijanski gradić u planinskoj regiji Barbađia na Sardiniji kojeg je zadesila...

Nastavak čitanja

Selo bogataša koje niko ne napušta: “Ako se odselite, gubite sve!”

Pitanje kako je Huaxi od siromašnog sela došao do svega ovog i dalje je obavijeno velom tajne....

Nastavak čitanja

Zavirite u Flojdovu vilu

Naslovi brojnih novina, magazina i tv specijala sadržali su njegovo ime, zbog borbe visokog...

Nastavak čitanja

Komentariši

*