Najniže u Sarajevu, Beograd skuplji od Zagreba: Koliko košta rentanja stana i koliki DIO PROSJEČNE PLATE ode na to

Sve veći troškovi života, inflacija, rat u Ukrajini i brojni drugi faktori uticali su i na rast cijena stanovanja. Posljednjih godinu dana došlo je do rasta cijena nekretnina, a cijena kvadrata stana znatno je uticala i na rast iznosa koji se izdvaja za iznajmljivanje stana.

Cijene nekretnina u Evropskoj uniji, prema podacima Eurostata, od 2010. porasle su u prosjeku 48 posto, dok su cijene iznajmljivanja u istom periodu povećane za 22 posto. Kada je riječ o BiH, prema riječima agenata za nekretnine, stanarine su više za 20 posto u odnosu na raniji period. Više je razloga koji su doveli do povećanja cijena. Kao prvi, navodi se poskupljenje stanova za prodaju, odnosno rast cijena kvadrata, što se direktno odrazilo i na cijene stanova koji se iznajmljuju. Kao drugi razlog agenti za nekretnine navode iznajmljivanje stanova na dan.

– Veliki broj vlasnika odustao je od dugoročnih iznajmljivanja i prešao na iznajmljivanje na dan, pa je tako došlo do smanjene ponude stanova za dugoročni najam – navode agenti za nekretnine, dodajući da se cijene kreću od 500 do 1.500 KM te da jeftinije stanove uglavnom traže studenti, dok se za one skuplje odlučuju većinom poslovni ljudi.

Prosječna cijena rentanja jednosobnog stana najniža je u Sarajevu (301 evro ili 588,70 KM) i Skoplju (322 evra ili 629,78 KM). U glavnom gradu Hrvatske, Zagrebu za rentanje mjesečno treba izdvojiti oko 1.280 ili 656 evra.

Jednosoban stan u Beogradu nešto je skuplji nego u Zagrebu i mjesečno je za njega u prosjeku potrebno izdvojiti 1.480 KM. U Berlinu su prosječno potrebna 1.303 evra ili 2.549 KM, a u Rimu 1.084 evra ili 2.120 KM. U Švajcarskoj, tačnije Cirihu, za jednosoban stan u centru grada potrebno je čak 5.040 KM.

Mjesečno iznajmljivanje trosobnog stana izvan centra u Beogradu košta više od prosječne plate (107 odsto), a u Zagrebu oko dvije trećine prosječne plate.

Nakon Beograda, po skupoći najma u odnosu na plate slijede Podgorica , te Varšava (46 posto za jednosobni stan) i Prag (80 posto za trosobni stan). Zbog visokih prosječnih plata relativno mali dio plate za iznajmljivanje stana izdvajaju i stanovnici Berlina i Beča, piše Večernji list.

Komentari

  • Još nema komentara.
  • Komentariši