U Njemačkoj nedostaje čak 700.000 stanova, a stanarine i dalje rastu

Prema istraživačkom Institutu Eduard Pestel, nedostatak stanova u Njemačkoj u posljednjih 20 godina nikada nije bio veći, s manjkom od 700.000 stanova. Istovremeno, stanarine i dalje rastu. Njemačko Udruženje stanara predviđa da će prosječna cijena zakupa po kvadratu uskoro dostići deset evra. Trenutno je prosječna cijena najma 8.7 evra po kvadratu.

Neki vide rješenje u poreskim olakšicama.

“Porez na nekretnine mora biti smanjen, a možda i PDV na građevinske aktivnosti i proizvode”, smatra stručnjakinja Mesari-Beker, koja istovremeno savjetuje vladu u sektoru stanogradnje. Dodala je da se vlada mora suočiti s potrebnim reformama jer postoji previše propisa, od kojih su neki i kontradiktorni, posebno se referišući na državne građevinske propise.

Kada su u pitanju obnova i modernizacija, naglašava se važnost pragmatičnosti i jednostavnosti.

“Moramo graditi jednostavnije kako bismo zadovoljili sve standarde, uključujući i ekološke, ali uz manji napor”, smatra ona.

Ipak, čak i uz pojednostavljeni proces, trebaće neko vrijeme da bi se povećala stopa izgradnje.

S druge strane, kada je riječ o proizvodnim troškovima, Marko Vagner, viši ekonomista u Komercbanku, vidi barem neke razloge za optimizam.

Sporiji rast proizvodnih troškova vjerovatno bi otvorio prostor za niže prodajne cijene, što bi, u konačnici, doprinijelo stabilizaciji potražnje i građevinskog sektora u budućnosti, prenosi “Poslovni.hr”.

Komentari

  • Još nema komentara.
  • Komentariši