Cijene nekretnina u BiH i dalje rastu

Cijene nekretnina u BiH i dalje rastu, dok ponuda još uvijek ne zadovoljava potražnju.

U prvom dijelu ove godine prodato je 1.555 novih stanova (695 u prvom, a 860 u drugom kvartalu), što je za 9 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Prosječna cijena prodatih novih stanova po metru kvadratnom u drugom kvartalu 2023. godine iznosila je 2.603 KM i u poređenju sa prosječnom cijenom prodatih novih stanova u 2022. godini veća je za 6,5 odsto, a u odnosu na drugi kvartal 2022. godine veća je za 5,1 odsto, prema podacima Agencije za statistiku BiH.

Ekonomista Faruk Hadžić kaže da je vrlo teško reći da li će i u kojem obimu cijene nekretnina pasti, ali dodaje da on lično u ovom trenutku ne bi kupovao stan, piše N1.

– Da se samo gleda tržište građana BiH, onda bi mogli očekivati pad. Međutim, na snažan rast cijena nekretnina poprilično su zaslužni naši građani koji ne žive u BiH, koji zarađuju znatno veće plate van BiH i kojima su te cijene prihvatljive i oni održavaju ovako visok nivo cijena. Ono što sam izjavio prije tri-četiri mjeseca i sad ću ponoviti – u ovome trenutku ja ne bih rješavao stambeno pitanje – izjavio je Hadžić.

Komentari

  • Još nema komentara.
  • Komentariši